Friday, 17 February 2012

Podium RTM


Korang mesti semua dah tau
apa itu Podium kan2  ???
Yang kuiz kat tv1 n tv2 tuh...
Hadiah dia memang 
best kan?
Apple ipad..!!! Perghhh!!
 sape tak nak kn?
Nana pun tengah cube untuk 
dapatkan ipad tuh...
Berharap sangat supaya dapat hadiah tu..
Bila kul 7pm jer mesti tengok tv1..
Tapi, kadang2 je sebab tak boleh tengok
tv senja2..Tapi, bile hari Jumaat,Sabtu,Ahad
memang boleh sangat lah sebab pukul 10pm..
Sanggup topup untuk kuiz tu jer..hahaha..
Gile sangat ngan benda tuh...
So, u all doa kan Nana 
dapat ipad tuh tau.. ;)


If Suka Just Like n coment, If Tak I'm Cowy

Monday, 13 February 2012

Tak Dapat Kerja


Hurmm..
Nana memang tak dapat 
kerja tu..Sebab nya
auntie tu sakit
n dia buka bulan ni jer..
Memang tak da rezeki nak
kerja....Dah abah kasi lampu hijau,
kerja lak tak dapat..
Kecewa betul rasanya..
Memang lah banyak lagi kerja
lain tapi, semua nya 18+...
Leceh betul lah...
So, kene lah duduk rumah 
sampai lebam..
Kena tunggu umur 18 la pulak..
Lambat nya lagi...
Lagi 2 tahun...
Adoiiii.....

If Suka Just Like n coment, If Tak I'm Cowy

Thursday, 9 February 2012

Freebies Header : Sedang Duduk



Haa, nie Nana nak kasi korang header...
Ni first time Nana kasi korang header n buat header..
Saje nak share2 dengan korang...
Yang gambar kartun tengah duduk tuh Nana ambik kat
google sebab nya Nana bukan reti pun nak
lukis kartun cantik2 mcm tu..
Tpi, hias2 tuh Nana buat sendiri..
Tak cantik sangat pun...Maklum lah 
baru lagi kan....
Kalau korang nak ambik lah tapi, lepas ambik
komen k....kalau tak kerat tangan korang...hihihi..







  • Kalau nak ambik macam nie cara nya;
  • Click gambar > Tekan right click > Click save image as..

Jangan Lupa Komen !!!

If Suka Just Like n coment, If Tak I'm Cowy

Monday, 6 February 2012

Tutorial: Tukar Icon Favicon


Hari ni Nana nak buat tutorial 
pasal Tukar Icon Favicion..
Sebab nya dari malam tadi
aku try buat benda...
So, bila dah berjaya aku rasa nak share 
dengan korang...huhuhu...


Tahu tak apa tu favicon?
Yang dah tahu diam k..hihihihhi..
Ni untuk yang belum tahu jer..
Oke, tengok pic kat bawah ni...


Haa, sekarang korang dah tahukan?
So, Jum kita mule kan
dengan membaca bismillah..



  • Log in > Dashboard > Design > Edit HTML
  • Lepas tu korang tekan CTRL F serentak cari kod ni  <title><data:blog.pageTitle/></title>
  • Bila dah jumpa korang Copy kod kat bawah ni pulak..
<link href='Image URL korang' rel='shortcut icon' type='image/png'/>

  • Then korang paste kan dekat bawah kod yang korang cari tadi tu..
  • Gantikan ayat warna merah tu dengan image url korang sendiri.

        Nana kasi korang icon yang comel2 yang kat bawah nie ek...
So, pilih je mane korang nak then, bagitahu  lau dah amik...



http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/1083966yoau0nfjqz.gif


http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/472374q6z52visk2.gif



http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/2019457v1cvyu6nn5.gif



http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/1475479bcrb85gidr.gif


http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/1505422l1ve8862bp.gif


http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/1008023u3kzr3w3z0.gif


http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/701311ltiiixac9w.gif



http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/471688z7umisdxx7.gif




http://i1139.photobucket.com/albums/n552/Nana_Narita/1008838wybxuht5da.gif




SELAMAT MENCUBA..

If Suka Just Like n coment, If Tak I'm Cowy

Thursday, 2 February 2012

Tutorial: Scroll Bar Yang Berwarna



Hari ni terasa macam nak 
buat tutorial pula...Dalam hujan2 ni...huhuhu..
Tutorial hari ni ialah Scrool Bar Yang Berwarna..
Alar, yang kat tepi tuh ---->>>>
korang tahu kan? Oke, jum lah 
kite mula...

p/s: tutorial ni hanya berfungsi untuk google sahaja tau...(Google sahaja)
yang lain2 tak boleh...

  • Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 
  • Tekan CTRL F serentak, cari kod ni..
]]></b:skin>


  • Kalau dah jumpa copy kod kat bawah ni pulak...
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
  • Lepas tu paste kan kod tuh kat atas kod kod ]]></b:skin>
  • Ok, dah siap semua kan? Mari kite adjust untuk warna yang korang nak..
#Warna Biru : Background Scroll Bar
#Warna Merah : Warna Scroll Bar korang.

  • Kalau nak ubah warna kod nya ada kat sini..
  • Bila dah selesai semua nya, tekan save dan lihat hasil nya...


Selamat mencuba...
Kalau dah jadi jangan lupe komen ye...

If Suka Just Like n coment, If Tak I'm Cowy